© Populiariausi alkoholiniai kokteiliai pasaulyje

11 Rgp

Malonu karštos vasaros vakarais išgerti savo mėgstamiausio kokteilio – alkoholinio ar nealkoholinio, nesvarbu, viskas priklauso nuo jūsų noro ir skonio. Ir svarbiausia – saikingumo.   

Kruvinoji Meri

Kruvinoji Meri

Kokteilį 1921 metais sukūrė mesjė Monsieur Pete „Harriz“ bare, Paryžiuje. Gėrimo pavadinimas paveldėtas iš anglų karaliaus Henriko VIII dukters, kuriai už savo žiaurumą prikabinta etiketė – pravardė Kruvinoji Meri (Bloody Mary).

Sudėtis:

40 ml degtinės

60 ml pomidorų sulčių

1/2 šaukštelio šviežiai spaustų citrinų sulčių

5 ml Vorčesterio (Worcestershire) padažo

1/2 šaukštelio baltųjų krienų

6 lašai Tabasco (Tabasco) padažo

Smulkintų juodųjų pipirų, druskos (pagal skonį)

Pora žaliųjų citrinų skiltelių, salierų šakelė (papuošimui)

Visus ingredientus, išskyrus žaliųjų citrinų skilteles, supilame į plaktuvę su grūstu ledu. Švelniai suplakame. Supilame į aukštą taurę, sumetame žaliųjų citrinų skilteles ir pagal skonį pridedame prieskonių, jeigu trūksta.

Darant šį kokteilį, svarbiausia nepadauginti prieskonių – geriau jų papildomai prisidėti jau pagaminus kokteilį. Papuošiama citrinos griežinėliu ir salierų šakele. Patiekiamas stipriai atšaldytas.

Atsuktuvas

 Atsuktuvas

Kokteilio tėvynė – JAV. Iš pradžių gėrimas buvo tik iš apelsinų sulčių ir degtinės. Dabar vietoj degtinės pilamas romas arba viskis ir kiti stiprieji gėrimai. Pavyzdžiui, „Meksikos atsuktuvo“ pagrindas – tekila, „Medaus atsuktuvo“ – medaus alus, „Imbierinio atsuktuvo“ – imbierų likeris. Daugelyje šalių „atsuktuvas“ vadinama anglų kalbos žodžiu „screwdriver“ (tariama skriudraiver), kuris taip pat reiškia „atsuktuvu“. Egzistuoja šio kokteilio ingredientų proporcijos variacija, kuri vadinama „drivesrewer“. Pirmasis rašytinis angliškas kokteilio pavadinimas „Screwdriver“ paminėtas Amerikos žurnale „Time“ (1949 m. spalio 24 d.).

Sudėtis:

50 g degtinės

100 g apelsinų sulčių

Ledukai

Viską sumaišome ir supilame į taurę su ledukais. Galima papuošti citrinos skiltele ir gerti per šiaudelį.  

Mojito

Mojito

Kokteilio tėvynė – Kuba, nuo 1980 metų populiarus JAV. Labai patiko garsiam rašytojui Ernestui Hemingvėjui. Daromas iš žaliųjų citrinų sulčių, baltojo romo, šviežių mėtų, toniko, cukraus sirupo ir grūstų ledukų. Geriamas tik per šiaudelį, kad mėtos lapeliai ir ledas nepatektų į burną.

Egzistuoja 2 kokteilio tipai: silpnai alkoholinis ir nealkoholinis. Yra keletas kilmės „Mojito“ versijų. Vienas iš jų – ispanų kalbos žodis „Mojo, mojito – mažybinis“. Moho – padažas Kuboje ir Kanarų salose, paprastai įeina česnakai, pipirai, citrinų sultys, augalinis aliejus, prieskoninės žolės. Kita versija – ispaniškai „Mojadito < mojado“  reiškia „lengvai šlapias (drėgnas)“. Mojito tradiciškai sudarytas iš 5 ingredientų: romo, cukraus, žaliųjų citrinų, gazuoto vandens ir mėtų. Jo derinys – saldus ir gaivus citrusinių vaisių ir mėtų gėrimas, kuris, manoma, papildomas romu, kad užmaskuotų stiprumą. Tai vienas iš populiariausių vasaros kokteilių. Kai kuriuose Havanos (Kuba) viešbučiuose į mojito pilama angostūros. Nealkoholiniam mojito kokteiliui baltasis romas pakeičiamas mineraliniu vandeniu su ruduoju cukranendrių cukrumi.

Sudėtis:

2 skiltelės žaliųjų citrinų sulčių

15 ml cukraus sirupo

50 ml baltojo romo

10 ml sodos vandens

20 mėtos lapelių

Ledo kubeliai

Mėtos šakelė (papuošimui)

Aukštoje stiklinėje sumaigome mėtos lapelius, supilame žaliųjų citrinų sultis ir cukraus sirupą, išmaišome. Įdedame nemažai grūsto ledo ir supilame romą, sodos vandenį, vėl išmaišome. Papuošiame mėtos šakele.

Aliaska

 Aliaska

Tai klasikinis amerikietiškos kilmės kokteilis (Alaska), ruošiamas iš gelsvo šartrezo (Chartreuse) ir džino, paduodamas su ledukais. Patiekiamas kaip aperityvas.

Šartrèzas [pagal Prancūzijos miesto Šartro (Chartres), kuriame pradėtas gaminti, pavadinimą] – stipriojo likerio rūšis.

Sudėtis:

60 ml džino

15 ml gelsvo šartrezo (Chartreuse)

5 ml apelsinų likerio

Grūsto ledo gabalėliai

Apelsino arba citrinos skiltelė (papuošimui)

Džiną, gelsvą šartrezą ir apelsinų likerį su ledo gabalėliais sumaišome barmeno stiklinėje ir perpilame į kokteilio taurę. Papuošiame apelsino arba citrinos skiltele.

Pina colada

Pinakolada

Tradiciškai kokteilis gaminamas iš ananasų sulčių, likerio „Malibu“, kokoso grietinėlės ir romo „Bacardi“, papuošiamas vyšnia arba ananaso griežinėliu. Be įprastų ingredientų, įeina citrinos minkštimas. Taurė puošiama ne vaisiais ar uogomis, o mėtos šakele.

Tradicinio Karibų alkoholinio kokteilio sudėtis: romas, kokosų pienas ir ananasų sultys. Kokteilio pavadinimas verčiamas kaip „filtruotas ananasas“. Iš pradžių šiuo pavadinimu buvo siejamos šviežios ananasų sultys, kurios buvo paduodamos kaip „colado“, t. y. turėjo pavadinimą „sin colar“. Paskui į sudėtį įėjo romas ir cukrus. XX a. viduryje viename iš Puerto Riko barų gimė kokteilio „Pina colada“ receptas, įgijęs didžiulį populiarumą ir tapęs Puerto Riko pasididžiavimu. Taigi „Pina colada“ yra oficialus Puerto Riko gėrimas. Tai švelnus, gaiviai saldus gėrimas.

Sudėtis:

4-6 ledo kubeliai

40 ml baltojo romo

40 ml kokosinio sirupo

80 ml ananasų sulčių

40 ml grietinėlės

40 ml likerio „Malibu“

Ananaso griežinėlis arba vyšnia (papuošimui)

Į indą kokteiliams ruošti pridedame ledukų, supilame romą, kokosinį sirupą, ananasų sultis, gietinėlę ir gerai pakratome. Kokteilio turinys supilamas į aukštą stiklinę ir papuošiamas ananaso griežinėliu bei vyšnia. 

Martinis

Martinis

Tai legendinis kokteilis, populiarus visame pasaulyje. Jis daromas iš vermuto ir džino, ir būtinai papuošiamas alyvuogėmis. Patiekiamas specialiose kokteilių taurėse.

XX a. pradžioje „Martini“ vadino itališką vermutą, kuris iš tiesų neturėjo nieko bendra su šiuo kokteiliu. XX a. viduryje abi koncepcijos sutapo, ir šiandien taip vadinamas ir vermutas, ir kokteilis, todėl mėgstamas lošimo namuose – kazino.

Kokteilis pavadintas įkūrėjo Martini de Anos de Togijos (Martini de Anne de Toggo) garbei. Originalią versiją sudarė lygiosios vermuto ir džino dalys. Dabar martinio proporcijos pakito, nes atsirado itin sausas martinis, kai vermuto taurė vargu ar praskalaujama prieš supilant džiną.

Sudėtis:

4-6 grūsto ledo kubeliai

40 ml džino

10 ml sausojo martinio arba pagal skonį

Alyvuogė (papuošimui)

Atskiroje didelėje taurėje su ledukais sumaišome džiną ir martinį. Tada skystį be ledukų perpilame į atšaldytą kokteilinę taurę ant kojelės ir papuošiame alyvuoge.

Margarita

Margarita

Tai Lotynų Amerikos kilmės kokteilis, kuris datuojamas maždaug 1936-1948 metais. Yra daug versijų, tačiau siejama su Margaritos vardu. Pirmoji versija siejama su meksikiečio barmeno Karlo Harero (Carlos Harrer) vardu. 1938 metais jis dirbo bare „Rancho La Gloria “, kai kartą apsilankė aktorė Margarita. Jos, blondinės, garbanos ir dangiškas grožis pakerėjo Karlą, kuris ir sukūrė pirmąją taurę būsimo kokteilio.

Kita versija pasakoja apie Teksaso valstijos (JAV) aristokratę Margaritą Seimzą (Margaret Seymz), kuri kartą 1948 metais Akapulko viloje (Gerero valstija, Meksika) surengė grandiozinį priėmimą. Savo svečius vaišino nauju kokteiliu iš nuosavos gamybos tekilos. Svečiams patiko, jie gėrė ir smaginosi, tačiau vienas iš jų – Tomas Hiltonas (Tommy Hilton) – viešbučių tinklo Hilton savininkas suprato, kad iš gėrimo galima padaryti gerą verslą. Po poros dienų kokteilis buvo įrašytas į viešbučių restoranų meniu. Nežinoma, ar verslininkas dalinosi pelnu su aristokrate, tačiau jis suteikė autorines kokteilio teises ir pavadino Margaritos vardu.

Sudėtis:

60 ml tekilos Blanco

30 ml šviežiai spaustų žaliųjų citrinų sulčių

15 ml apelsinų likerio Cointreau

Žaliosios citrinos griežinėlis (papuošimui)

Grūstas ledas

Visus ingredientus, išskyrus žaliosios citrinos griežinėlį, sudedame į maišytuvą su ½ puodelio grūsto ledo. Maišome lėtu režimu, kol gauname vientisą, tirštą masę. Supilame į kokteilinę taurę ir papuošiame žaliosios citrinos griežinėliu.

Long Island

Long Ailando ledinė arbata

Kokteilis kartais vadinamas „Long Island Ice Tea“. Tai stiprus gėrimas, į kurio sudėtį neįeina arbata. Ruošiamas iš tekilos, degtinės, romo ir džino. Kartais įtraukiamas likeris „Triple Sec“. Ruošiant kokteilį svarbu laikytis proporcijų. Gėrimas daromas iš ne daugiau kaip 5 skirtingų ingredientų, nors „Long Island“ yra išimtis. Jo sudėtyje nuo 6 iki 7 ingredientų. Paplitusi versija, kad pirmą kartą kokteilis sugalvotas sausojo įstatymo JAV laikais, taip, kaip išvaizda ir skoniu primena šaltąją arbatą (Ice Tea). Taigi pirmasis kokteilis pagamintas XX a. septintajame dešimtmetyje, jo autorius – naktinio klubo barmenas Krisas Bendiksenomas (Bendiksenom Chris), kuris dirbo Smitaune (Smithtown), Long Island saloje.

Amerikos baruose „Long Island“ labai greitai įgijo populiarumą, o įgijo dėl savo panašumo į paprastą arbatą. Niekas iš pašalinių baro lankytojų net negalėjo įtarti, jog stiklinėje su griežinėliu citrinos galėtų būti toks stiprus užtaisas. Amerikiečiai į šį kokteilį mėgsta pilti daugiau citrinų sulčių ir kolos, kuri pilama tik sumaišius visus kitus komponentus. Anglai citrinų sulčių išvis nepila. Kokakolą galima pakeisti kitais limonadais, tačiau tai bus tik kokteilio versija. Tai daugiausia sudėtinių dalių turintis ir labiausiai svaiginantis tarp populiariausių kokteilių.

Sudėtis:

30 ml degtinės

30 ml romo

30 ml likerio Cointreau

30 ml tekilos

30 ml citrinų sulčių

30 ml cukraus sirupo

Kokakola (pagal skonį)

Ledas

Citrinos skiltelė arba mėtos šakelė (papuošimui)

Į taurę su ledo kubeliais paeiliui supilame visus komponentus, išskyrus kokakolą. Truputį pamaišome ir paskutinę supilame kokakolą. Patiekdami gėrimą papuošiame citrinos skiltele arba mėtos šakele. Geriama per šiaudelį.

Cosmopolitan

 Cosmopolitan

Labai populiarus kokteilis lošimų namuose, sukurtas pagal amerikiečių barmeno Deilo Degrofomo (Dale Degrofom) receptą dainininkės Madonos garbei. Daromas iš spanguolių sulčių, degtinės, žaliųjų citrinų sulčių ir likerio, o patiekiamas martinio taurėje. Kokteilis yra gaivinantis maišytasis gėrimas, patiekiamas karštą dieną.

Sudėtis:

40 ml citrinų degtinės

15 ml likerio Cointreau

15 ml žaliųjų citrinų sulčių

30 ml spanguolių sulčių

Ledukai

Žaliosios citrino skiltelė (papuošimui)

Į kokteilių plaktuvą pridedame ledukų, supilame degtinę, likerį, spanguolių ir žaliųjų citrinų sultis ir gerai išplakame. Pilame į kokteilių (martinio) taurę ir papuošiame žaliosios citrinos skiltele.

Tomas Kolinsas

Tomas Kolinsas

Tai klasikinis kokteilis, žinomas nuo XIX a. pradžios. Pirmą kartą barmeno Tomo Kolinso (Tom Collins) pagamintas Limmers viešbutyje, Londone. Originalioje kokteilio versijoje įeina olandiškas kadagių uogų spiritas, panašus į džiną. Vėliau šis ingredientas buvo pakeistas į saldesnį Londono sausąjį džiną „Old Tom“ („Senasis Tomas“). Tokiu būdu buvo suteiktas Tomo Kolinso (Tom Collins) vardas. Faktiškai dabar pavadinimas „Kolinsas“ naudojamas ruošiant daugelį kitų kokteilių, daromų su sodos vandeniu, cukraus sirupu, citrinų sultimis ir spiritiniu ingredientu. JAV kokteilį „Džonas Kolinsas“ („John Collins“) vietoj džino daromas su viskiu „Bourbon“. Kiti panašūs gėrimai maišomi su brendžiu, romu arba škotišku viskiu.

Kokteilis „Tom Collins“ gaivinantis, stilingas, elegantiškas, su turtinga skonio palete: tiesiog sukurtas siekiant mėgautis visuomenėje prie baseino. Tai aitrus vaisinis, ilgai geriamas gėrimas, patiekiamas karštą vasaros dieną.

Sudėtis:

60 ml džino

30 ml citrinų sulčių

1 arbatinis šaukštelis cukraus sirupo

90 ml sodos vandens

½ citrinos griežinėlio (papuošimui)

kokteilio vyšnaitė (papuošimui)

Visus komponentus, išskyrus sodos vandenį, bei ledo gabalėlius sumaišome stiklinėje. Papildome sodos vandeniu. Citrinos griežinėliu papuošiame stiklinės kraštą, o vyšnaitę įmetame į gėrimą.

Daikiris

Daikiris

Tai kubietiškos kilmės kokteilis, kurio sudėtyje žalųjų citrinų sultys, romas ir sirupas. Lošimų namuose paklausiausios kokteilio versijos kaip „Derby Daiquiri“, „Peach Daiquiri“, „Banana Daiquiri“ ir panašiai. Į juos pridedama vaisių minkštimo.

Kokteilis buvo išrastas XX a. pradžioje Daiquiri miestelyje. 1896 metais Amerikos kalnakasybos inžinierius Dženingsas Koksas (Jennings Cox), prakeikdamas karštį, savo draugams sumaišė romą su žaliųjų citrinų sultimis ir užpylė ant ledo kubelių. Taip buvo gautas kokteilis „Daiquiri“, o išgarsino savo romanuose Ernestas Hemingvėjus, kuris buvo didelis šio gėrimo gerbėjas. 1893 metais minint Kubos nepriklausomybės dieną Amerikos kariuomenės karininkas pakėlė tostą už Kubos laisvę, tik į kokteilį buvo įmaišyta romo „Bacardi“, simbolizuojančio Kubos išsilaisvinimą, ir kokakolos. Tai buvo naujasis Amerikos gėrimas. Tų dienų šūkis „Tegyvuoja laisvoji Kuba!“ visiems laikams buvo išsaugotas kokteilio pavadinimu „Cuba Libre“.

Kokteilio „Daiquiri“ populiarumas išaugo, kai JAV rašytojas Frensis Skotas Fidžeraldas (Francis Scott Fitzgerald, 1896-1940) šį gėrimą 1920 metais paminėjo savo pasirodžiusiame romane „Šioje rojaus pusėje“ („The Side of Paradise“), kurio epizoduose rašoma apie tai, kaip saikingai gerti romą: personažų grupelė užsisako dvigubą porciją atšaldyto daikirio, kurio svaiginimasis jiems sukelia haliucinacijas.

Sudėtis:

30 ml baltojo romo Bacardi arba Havana Club

20 ml žaliųjų arba citrinų sulčių

10 ml cukraus sirupo

Grūstas ledas

Vyšnaitė, kivio griežinėlis (papuošimui)

Visus komponentus su grūstu ledu suplakame plaktuvėje ir supilame į kokteilio taurę. Vyšnaitę įmetame į gėrimą arba papuošiame kartu su kivio griežinėliu. Galima įpilti keletas grenadino lašų.

Grenadinas – nealkoholinis uogų sirupas, naudojamas maisto gamyboje ir kokteiliuose.

Reklama

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: