© Misas

28 Rgs

Misas

Mìsas (2) [misoshiro < jap.; kin. doujang] – kvapni rauginta fermentuoto saldymedžio šaknies, sojų pupelių tyrė, gaminama iš virtų sojų pupelių, kruopų (ryžių, miežių ar kviečių), druskos ir vandens.  

Senovėje buvo gaminama Japonijoje ir Kinijoje.

Misas – populiarus japonų ir kinų restoranų patiekalas. Sudėtinė sriubos dalis – sojų pupelių pasta, be kurios miso neįmanoma išvirti. Likusių ingredientų rinkinys priklauso nuo virėjo fantazijos – tai gali būti grybas, žuvis, moliuskai, daržovės arba dumbliai.

Tai pati vertingiausia sriuba, gyvas maisto produktas, kuriame dėl fermentacijos atsiradę mikroorganizmai naudingi žarnyno mikroflorai. Mažina cholesterino kiekį, neutralizuoja rūkymo žalą, apsaugo nuo daugybės ligų.

 Misas turi daug aminorūgščių, mineralinių medžiagų ir vitaminų bei labai mažai riebalų.

Misas būna įvairių spalvų ir skonių. Ant dugno galima rasti grybų, sojos varškės tofu ir dumblių. Tyrė labai sūri ir vartojama kaip druskos arba sojų padažo pakaitalas.

Tradiciškai valgoma nevirta. Į stalą misas patiekiamas išpilstytas į labai mažas lėkštutes ir yra geriamas kaip arbata, o tofu, grybai ir dumbliai ištraukiami lazdelėmis.

Plg. tòfu nkt.

Žr. kobalamìnas (2), sòjų pastà

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: