© Populiariausios sriubos pasaulyje

29 Rgs

Gaspačas

Kiekviena pasaulio šalis turi savo mėgstamus receptus pirmųjų patiekalų, kurių skonis pakeri ne vieną gurmaną. Gaspačo – šaltos ispaniškos vegetariškos trintų daržovių sriubos – tėvynė: vieni mano, kad Italija, kiti – Ispanija. Iš tikrųjų italai, ispanai, net olandai ir portugalai dievina šią pomidorų sriubą, tačiau kilmės požiūriu sriuba – andalūzų valgis (isp. gazpacho < arab. „mirkoma duona“; liet. pomidorų sriuba). Plačiau skaitykite ČIA

Svogūnų sriuba

Žinovai teigia, kad prancūziška svogūnienė buvo valgoma žiemą, naktimis, nes užkandis buvo siūlomas tiems, kurie Paryžiuje dirbo krovikais tamsiuoju paros metu. Klysta tie, kurie mano, jog sriubos pagrindas – svogūnai. Tiesą sakant, svogūnienė ruošiama iš sultinio, sūrio, taip pat paskaninama vynu arba grietinėle. Soti sriuba patiekiama su skrebučiais. Nenuostabu, jog garsus rašytojas Ernestas Hemingvėjus tikėjo, kad ši sriuba šildo ir suteikia stiprybės, nes svogūnuose esama daug įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų. Sakoma, kad svogūnų sriuba yra puikus pasirinkimas tiems, kurie laikosi dietos ir rūpinasi savo sveikata.

Įdomi svogūnienės atsiradimo ant Prancūzijos virtuvės stalo istorija. Pasirodo, kad sriuba ne vieną šimtmetį maitino Europos neturtinguosius. Tai dažnas vargšų valgis. Karališkuoju delikatesu svogūnienė tapo XVIII amžiuje. Pasak legendos, Liudvikas XV, atsidūręs medžioklėje be vakarienės, nusprendė pasistiprinti. Pagal vieną versiją karalius pats paruošė sriubą, pagal kitą versiją – įsakė tai padaryti savo virėjui. Patiekalo paruošimo būdas buvo labai paprastas: svogūnus pakepino aliejuje, užpylė šampanu ir pakaitino iki virimo. Šiandien virėjai šį receptą paįvairino kitais ruošimo būdais. Plačiau skaitykite ČIA

Misas

Japonų virtuvės delikatesas – misas – sojų pupelių pasta. Kalbama, kad tolimoje praeityje japonas vyras, prieš siūlant savo ranką ir širdį savo mylimajai, paklausdavo merginos, ar ji pasiruošusi jam visada gaminti misą. Taip pat žinoma, kad kiekviena japonų šeimininkė turi savo firminį sriubos receptą. Patiekalo gerbėjai įsitikinę, jog karštos sriubos puodelis suteikia jėgų, gelbsti nuo įvairiausių ligų. Plačiau skaitykite ČIA

Buabesas

Buabesas – prancūziška žuvienė, mėgstamiausias Marselio pasididžiavimas. Todėl neretai vadinama Marselio sriuba, o kartais – Marselio ausis. Manoma, kad šio legendinio patiekalo kūrėjai – paprasti žvejai, virdavę sriubą iš žuvų, kurios likdavo po sugavimo pardavimo. Tai reiškia, kad iš žuvų likučių. Laikui bėgant, žuvienė išpopuliarėjo pasaulyje ir tapo išskirtiniu kulinariniu šedevru, kuris, beje, šiandien valgis nėra pigus. Turtingas, sodrus sriubos skonis priklauso nuo produktų įvairovės ir kai kurių ruošimo paslapčių, kurias žino tik geriausi pasaulio virėjai. Pavyzdžiui, Marselio ir Paryžiaus profesionalai virėjai teigia, kad skaniam buabesui paruošti reikia penkių pagrindinių rūšių žuvų, o sriubos virimo procesas turėtų užtrukti bent dvi valandas. Tai atitinka ir pavadinimo kilmę: išvertus iš prancūzų kalbos Bouillabaisse reiškia „lėtai virti, ruošti lėtai“.

Barščiai

Barščiai. Sunku tiksliai nustatyti, su kokia konkrečia virtuve susijusi ši sriuba. Tačiau negalima paneigti tai, kad yra viena iš labiausiai žinomų skaniausių sriubų pasaulyje. Kiekviena tauta savo nacionalinėje virtuvėje turi skirtingus barščių ruošimo receptus. Kiekvienai šeimininkei sriubos skonis vis kitoks. Apie turtingą barščių praeitį ir kilmę liudija daugelis versijų. Pavyzdžiui, manoma, kad pirmą kartą sriubą išvirė kazokai, kai Petro Pirmojo valdymo laikais buvo užimta turkų chano Azovo tvirtovė.

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: