© Kalmukijos arbata

22 Geg

Kalmùkijos arbatà [kalm. Хальмг Таңһч цә] – nacionalinis gėrimas iš arbatžolių, vandens, pieno ir žaliosios plytelinės arbatos, kuris primena mongolišką arbatą. Paskaninama tirpintu sviestu, avienos riebalais ir kitais ingredientais.

Kalmukijos arbata

  Tai žalioji arbata, kurią mongolams nuo seniausių laikų tiekė kinai. Tarybiniais laikais žaliąją arbatą presuodavo (briketais) ir darydavo iš gruziniškų arbatžolių rūšių.

Presuota Kalmukijos arbata

  Kalmukiška arbata yra plytelinė, lapai ir ūgliai tankiai presuoti, gėrimas būna kartoko skonio ir turi geltonai raudoną atspalvį. Arbatžolės renkamos iki žydėjimo, nefermentuojamos.

  Arbata kalmukai gydo ligas. Arbata turi tonizuojančių savybių, o joje esantys alkaloidai ir saponinai naudingi žmogaus organizmui.  

Kalmukai

  Trečiąjį gegužės šeštadienį vietiniai gyventojai – kalmukai  (Хальмгуд) – mini Kalmukijos Respublikos (kalm. Хальмг Таңһч) (Rusijos Federacija) nacionalinės arbatos dieną, kurios tikslas – kultūros vertybių ir kulinarinio paveldo išsaugojimas. Pirmąkart arbatos diena paminėta 2012 metų gegužės 19 dieną, tapusi kasmetine švente.  Įdomiausia tai, kad kalmukiška arbata panašesnė į pirmąjį patiekalą nei gėrimą.

Pilama Kalmukijos arbata

Tradicinės kalmukų arbatos gamybos ceremonija vyksta griežtai laikantis tam tikrų ritualinių taisyklių. Pavyzdžiui, pagarbos ženklas, kai arbata svečiui gaminama jam matant. Tradiciniai arbatos gaminimo judesiai – iš kairės į dešinę, t. y. palei saulę. Pirmoji arbatos porcija atnešama burchanu (Buda): įpilama į aukojimo taurelę ir padedama ant altoriaus, po arbatos gėrimo atiduodama vaikams.

Tradiciškai užvirinta arbata dosniai pasūdoma, paskaninama pienu ir muskato riešutu, grūstu sviestu. Viskas kruopščiai išmaišoma ir geriama.

Kalmukijos arbata1

  Vaišindamas šeimininkas atneša arbatos dubenėlį laikydamas abiem rankomis krūtinės lygmenyje tuo parodydamas pagarbą svečiui. Siūlant arbatos laikomasi hierarchijos: pirmiausia dubenėlis paduodamas vyresniam pagal amžių asmeniui neatsižvelgiant į tai, ar jis yra svečias, giminaitis ar kaimynas.  Gavusysis privalo arbatos puodelį paimti abiem rankomis, o dešinės rankos bevardžiu pirštu ritualą baigti purškimu (kalm. цацл цацх) padėkodamas už arbatą ir pagerbdamas namų šeimininką bei jo šeimos narius. Tada, kai arbata išgerta, tuščio indo negalima apversti aukštyn kojom, nes tai laikoma prakeiksmu.

Geras ženklas, kai apsilankoma į rytinės arbatos gėrimo ceremoniją, nes kalmukai tiki sėkminga pradėtų darbų pradžia. Tai patvirtina ir patarlė, išvertus iš kalmukų kalbos: „Jei geriate iš ryto arbatą, viskas bus įvykdyta“.

Yra kelios versijos, iš kur kalmukai sužinojo apie arbatą. Pagal vieną iš jų, žinomas tibetietis šventikas Czonchava kartą susirgo ir kreipėsi į gydytoją, kuris išrašė „dievų gėrimą“, septynias dienas patarė gerti „ant tuščio skrandžio“. Lamaizmo įkūrėjas Czonchava paklausė patarimų ir išsigydė. Todėl jis paragino visus tikinčiuosius burchane paruošti stebuklingą gėrimą, kuris buvo pavadintas хальмг цэ.

Pagal kitą versiją, tradiciškai gerti arbatą kalmukams padovanojo budistų lama, nusprendęs rasti vegetarišką maistą, kuris nebūtų kaloringesnis už mėsos patiekalus. Lama 30 dienų meldėsi tikėdamasis stebuklo. Nuo tada kalmukams atsirado tradicija atlikti arbatos ceremoniją kaip dieviškąjį ritualą, o pati arbata tapo labiausiai garbinamas kalmukiškas gėrimas, nuo kurio šeimose prasideda rytas. Be arbatos neįsivaizduojama jokia kita šventė.

Kalmukiška arbata geriama Zimbabvėje, o Rusijoje ir JAV mėgstama su pienu ir druska.

Žr. Kalmùkijos (Kalmỹkijos Respùblikos) virtùvė

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: