© Kalmukijos virtuvė

22 Geg

KalmukijaKalmùkijos (Kalmỹkijos Respùblikos) virtùvė – tautos, kalbančios viena mongolų kalbų ir gyvenančios Kalmukijoje, Volgos žemupyje (Rusija), nacionaliniai patiekalai.

Nacionalinis Kalmukijos stalasTradiciniai Kalmukijos valgiai. Avienos sriuba, koldūnai ir arbata

Nacionalinis patiekalas – virta aviena su svogūnais, laurų lapeliais ir žalumynais. Valgoma užpilant sultiniu, kuriame virė mėsa, pagardintu pipirais, druska, svogūnais ir actu. Kitas valgis – mėsėčių tipo gaminys (Берг) iš jautienos, sūdytų lašinių, trintų žaliųjų svogūnų. Atskirai ruošiama nerūgšti (prėska) tešla, ant kurios dedama jautienos faršo ir užsukami kraštai. Gaminiai verdami pasūdytame vandenyje ir paduodami su sviestu. Махан Шёлтягян – stambiais gabalais virta aviena su bulvėmis, apibarstyta svogūnais.

Бёреги - kalmukiški koldūnaiYpatingo skonio berekai (kalm. Бёреги, plg. turk. Börek), stambūs koldūnai, verdami taip: aviena arba jautiena, kiaulienos taukai, ropiniai svogūnai supjaustomi gabaliukais ir viskas sumalama mėsmale. Paskaninama druska, pipirais ir gerai išmaišoma. Tešlai imama aukščiausios rūšies miltai, kiaušiniai, druska, vanduo ir sumaišoma. Iš paruoštos tešlos daromi apvalūs paplotėliai, viduryje dedamas faršas ir užsukami kraštai. Verdama verdančiame pasūdytame vandenyje. Paliejama tirpintu sviestu ir paduodama. Tradiciškai valgoma rankomis, kad aromatingas sultinys, įsigėręs į koldūnus, patektų tiesiai į burną. Aviena arba jautiena kartais pakeičiama eršketo mėsa. Iš eršketo verdamas ir sultinys su žalumynais.

Tradiciniai kalmukiški koldūnai, primenantys uzbekiškus mantus (pailgus avienos pyragėlius, verdamus garuose) ir Sibiro koldūnus, dažniausiai valgomi per nacionalines šventes, o budistai vienuoliai vaišina praeivius.Kalmukijos arbata, berekai ir kepinukai

Miltų, kiaušinių, pieno arba kefyro kepinukai (Борцоки)Kalmukai mėsą džiovina supjaustydami ją plonais griežinėliais, kelioms minutėms sudeda į sūrymą, po to išima ir džiovina saulėje gerai vėdinamoje vietoje. Išdžiovinta mėsa vartojama ruošiant sriubas ir antruosius patiekalus.

Kepta mėsa su makaronais (Хурен махн гуертяган)Sriubos pagrindas – mėsos sultinys. Tai virta jautienos sriuba (Будан) su bulvėmis, svogūnais, miltais ir grietine, džiovintos ir rūkytos mėsos sriuba (Борцлсн махн). Mėsos sultiniai paskaninami svogūnais  (Махан шельтяган), makaronai – mėsa ir svogūnais (Хурсын махан гуйртяган).Virta jautienos sriuba (Будан)

Valgiai gaminami ir iš žvėrienos. Populiariausia yra antilopiena (saigos mėsa). Antilopienos dešrelės, troškinta antilopiena ir antilopienos vyniotinis paduodami su salotomis ir žalumynais. Махан Шёлтягян – stambiais gabalais virta aviena su bulvėmis, apibarstyta svogūnais. Manoma, kad šis patiekalas labai naudingas, nes apsaugo nuo silpnumo ir gydo rėmenis. Дотур – nacionalinis valgis iš virtų avienos vidaus organų (kepenų, inkstų, plaučių ir skrandžio). Virti mėsos subproduktai smulkiai supjaustomi, pridedama svogūnų, pipirų, lauro lapelių ir aplaistoma sultiniu. Дотуp

Tirštas jogurto ir grietinės konsistencijos produktas (Цаган)Populiariausi pieno produktai – sūris, varškė, grietinė, karvės pieno jogurtas ir kumelės pieno kumysas. Gaminamas tirštas, jogurto ir grietinės konsistencijos produktas (Цаган), turintis vitaminų C, A, E, D, K, PP, B grupės vitaminų (nuo B1 iki B15) ir kuris gerina kraują, stiprina imunitetą. Balta spalva kalmukams asocijuojasi su švara, šviesa ir gėriu. Dažnai linkima sėkmės sakant: „Balto tau kelio“. Boza – perdirbtas produktas iš kalmukiškos degtinės, kuris maišomas su pienu vadinamas хёёрмг, o kai atsiskiria išrūgos, ant indo dugno susidaro maistinga masė, vadinama ээдмг. Džiovinama varškė, suspausta į kumštį, vadinama сала шююрмг, o paplotėlio formos – хурсн.Atšaldytas virintas pienas su grietine (Тарак)

Miltų, kiaušinių, pieno arba kefyro kepinukai (Борцоки)Nacionaliniai patiekalai – miltų, kiaušinių, pieno arba kefyro kepinukai (Борцоки), mieliniai blynai, virti arklienos gabaliukai (Ишкесен мёрня махан) su pipirais, svogūnais, laurų lapeliais, miltiniai paplotėliai (Тюнтек), kepta aviena arba jautiena su makaronais (Хурен махн гуертяган), savo skrandžio sultyse įdaryta aviena (Кюр), troškinama žemoje temperatūroje, mažoje duobėje, ant laužo. Skrandžio sultyse įdaryta troškinta aviena (Кюр)

Labai vertinamos žuvys (ypač šamas, eršketas, sazanas). Iš jų verdami sultiniai, kepami guliašai, natūralus šamo bifšteksas su svogūnais, troškinto sazano ikrai, žuvies dešrelės. Valgoma su svogūnais ir kitomis daržovėmis.

Cukruoti obuoliai grietinėje (Хог тосн)Vienas iš desertų – cukruoti obuoliai grietinėje (Хог тосн): vaisiai supjaustomi, užpilami grietine ir paverdama iki grietinės sutirštėjimo.

Geriama plikyta arbata (Джомба): užpilama šaltu vandeniu, pavirinama, po to įpilama pieno arba grietinėlės ir vėl virinama. Verdant arbata pamaišoma, perkošiama, įberiama druskos ir sviesto, sutrinto muskato riešuto ir geriama iš pialų. Kiti gėrimai – atšaldytas virintas pienas su grietine (Тарак), cukrinio sirupo, virinto vandens ir dažiklio (citrinų esencijos) tirpalas, serbentų sultys, skiestos vandeniu ir cukrumi, kavos gėrimas, Kalmukijos arbata (Ця, Курсан ця).Джомба - kalmukiška arbata

Plg. burèkas (2)

Žr. Kalmùkijos arbatà, Rùsijos Federãcijos virtùvė

 

 

Parašykite komentarą

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: