© Panamos virtuvė

7 Rgp


Panãmos Respùblikos virtùvė – piečiausios Centrinės Amerikos valstybės, jungiančios Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynus, nacionaliniai patiekalai.
Ribojasi su Kosta Rika šiaurės vakaruose, Kolumbija pietryčiuose, Ramiuoju vandenynu pietuose ir Karibų jūra šiaurėje. Panama įsikūrusi Panamos sąsmaukoje.
Šalies virtuvei būdinga europietiškosios, afrikietiškosios, azijietiškosios bei vietos indėnų kulinarijos sintezė. Persipynusios ispanų, indų, kinų, Afrikos, Europos kulinarinės vingrybės. Šalies pakrantės regionuose vyrauja cukranendrių ir kokosų palmių plantacijos. Auginami įvairių rūšių vaisiai, daržovės bei prieskoniai, gausiai naudojami vietos virtuvėje.
Kaip ir kitose Lotynų Amerikos šalyse, Panamos virtuvėje dominuoja ryžiai, pupelės, kukurūzai, vyniotiniai (tamalles), tortilijos (tortillas). Maistas skaninamas aromatingosiomis žolelėmis, mėgaujamasi gvajavomis, kokosais, ananasais, papajomis bei šių vaisių šviežiai spaustomis sultimis.
Tradiciniai indėnų ir ispanų virtuvės produktai – ankštinės kultūros ir kukurūzai, ryžiai (arros) ir mėsa (carne), o daržovės ir prieskoninės žolės dažnai apkepinamos kartu aliejuje: su svogūnais, raudonaisiais pipirais arba aštrių žaliųjų pipirų ankštimis. Skirtingai nuo kaimyninių šalių, prieskonių į patiekalus dedama ne tiek daug – dažniausiai paduodama atskirai, su padažais arba žalumynais.
Populiariausia mėsa – jautiena ir kiauliena. Tai marinuota arba troškinta su daržovėmis mėsa (Seviche), keptų bananų, dešros, kiaušinių ir žalumynų asorti (Fritura), jukos šaknys su mėsa (Carimanolyas arba Anyucados), marinuota kiauliena (Saos), apkepinta vištiena (Arros Con Polio) su ryžiais ir prieskoniais, įdaryti mėsos blyneliai (paplotėliai) (Galyos), viščiukas su žaliuoju padažu (Hokon).
Nacionalinis patiekalas – trijų mėsos rūšių troškinys (Sancocho) iš jautienos, kiaulienos arba vištienos ir daržovių (Yam bulvių, kukurūzų ir kt.). Kitas skanėstas – jautiena arba vištiena įdaryti pyragaičiai (Empanadas).
Gausybė įvairių tradicinių kukurūzų paplotėlių, kurie susukami vamzdeliais ir pripildomi ingredientais (pradedant daržovėmis ir baigiant mėsa bei sūriu), arba pakeičiami desertais – kukurūzų-bananų paplotėliais (Plantan Tortillas).
Gaminama daug žuvies patiekalų, kurių garsiausi – įvairiais padažais paskanintas ešerys (Corvina), citrinų sultyse su prieskoniais marinuotos žuvies užkandėlė (Ceviche). Vertinama kepta žuvis (A la Plancha), žuvies, bananų ir manijoko kepsnys (Fufu), troškintas kokosų piene. Beje, iš indėnų kalbų valstybės pavadinimas „Panama“ verčiamas kaip „žuvies gausybė“.
Prie įvairių patiekalų patiekiamas garnyras – kepti arba apkepinti bananai (Platanos), ryžių ir daržovių mišinys (Casados), šviežių daržovių salotos (tradiciškai – kopūstų ir pomidorų arba kukurūzų su kiaušiniu ir aliejumi, arba ryžių ir jūros produktų, arba tropinių vaisių su žalumynais salotos).
Saldieji patiekalai – kepti nesaldūs bananai (Patacones), kuriais paskaninama ir žirnių sriuba, virti kokosų pienu ryžiai, vanilinis pyragas (Tres Leche), vaisinis pyragas (Al Carmelyo), citrininis pyragas (Pi de Lemon), kokosų pieno pyragaičiai (Delichia de Coco).
Panamoje auginama įvairių rūšių daržovių ir vaisių. Iš mangų, papajų, apelsinų, ananasų ir kitų spaudžiamos sultys (pvz., Refrescos), maišomos su pienu (Leche), vandeniu (Aqua) ir vandeniu, gaminami gaivinamieji gėrimai (pvz., Naturales).
Originaliausias vietinis gėrimas (Chichas de Papaya) iš papajų ir ananasų. Labai dažnai po valgio geriama stipri kava, paduodama nedideliuose ąsočiuose su karštu pienu ir išpilstoma į mažyčius puodelius. Kartais verdama nestipri kava (Americano).
Valgiai dedami lėkštėse arba dubenėliuose, kukurūzų paplotėliuose.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.